Green Tower Office – Bouwen aan een Duurzame Toekomst

Skanska is een toonaangevend internationaal projectontwikkelings- en bouwbedrijf dat wereldwijd werkt aan uiteenlopende projecten. De missie van Skanska is het ontwikkelen, bouwen en onderhouden van de fysieke omgeving om in te wonen, te reizen en te werken en daarom gelooft het bedrijf in duurzaamheid. Het was dan ook geen verrassing dat ze bij de bouw van een nieuw kantoor in Gotenburg, Zweden, een van de milieuvriendelijkste gebouwen ter wereld wilden realiseren.

Het Green Tower Office Center is 60 meter hoog. Het gebouw staat in het centrum van Gotenburg en biedt 25.000 vierkante meter aan kantoorruimte, waarvan een groot deel in beslag wordt genomen door de kantoren van Skanska. Het project is gestart in 2004. Hoewel het behalen van de LEED Platinum-status niet één van de hoofddoelstellingen was, heeft Skanska ervoor gekozen zoveel mogelijk gebruik te maken van oplossingen met een lage uitstoot. Ondanks de wereldwijde financiële crisis en een zwakke huurmarkt, besloot Skanska vast te houden aan het oorspronkelijke plan. 

Duurzaam Gebouw

Nu is projectleider Henrik Ahnström blij dat ze dit gedaan hebben: “Green Tower Office Center is een nieuw groen symbool geworden. Dit nieuwe kantoorproject is het eerste LEED Platinum-gebouw in Gotenburg, Zweden en eigendom van Skanska.” Het gebouw heeft zijn LEED Platinum-status met name bereikt vanwege de toegepaste materialen en de gebruikte grondsoffen. Skanska heeft zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bouwmaterialen met een lage uitstoot. Daarnaast maakt het gebouw gebruik van een energiezuinig luchtbehandelingssysteem, lokaal opgewekte windenergie en stadsverwarming en een hoge mate van warmteterugwinning. Het groene dak vangt regenwater op en neutraliseert het. Het gebouw verbruikt 85 kWh/m2 energie per jaar: 28% minder dan de Zweedse bouwvoorschriften aan commerciële gebouwen voorschrijven.

Duurzame Entree

Voor de hoofdentree van het energiezuinigste gebouw van Scandinavië was een draaideur de logische keuze. Omdat Skanska al geruime tijd samenwerkt met Boon Edam en bekend is met de geboden kwaliteit, het design en de ondersteuning van het bedrijf, nam Katarina Niklasson van Skanska contact met ons op voor hulp en input. We kwamen samen tot de conclusie dat de Tourniket de beste oplossing was. Deze veelzijdige draaideur kon eenvoudig worden aangepast aan de hoogte van het gebouw en paste dankzij het energiebesparende ontwerp perfect bij de doelstellingen van Skanska.  

Duurzaam Design

Onze Tourniket werkt zoals alle draaideuren van Boon Edam volgens het ‘altijd open, altijd gesloten’-principe. Hierdoor blijft de entree altijd open voor gasten, maar worden hitte, kou, regen en lawaai tegengehouden. Omdat het binnen- en buitenklimaat gescheiden blijven ontstaat er een comfortabele atmosfeer in het gebouw en wordt er energie bespaard op het verwarmen of koelen van het gebouw. Gemiddeld wordt er met een draaideur 8x minder lucht uitgewisseld dan met een schuifdeur of klapdeur. 

 

 

 

 

© Royal Boon Edam International B.V.