‘Het nieuwe leren’: unieke samenwerking tussen Regio College Zaandam & Boon Edam

‘Het nieuwe leren’: unieke samenwerking tussen Regio College Zaandam & Boon Edam

Edam, Nederland – 17 december 2020 - Boon Edam heeft in samenwerking met het Regio College Zaandam op maat gemaakte modulaire opleidingen ontwikkeld. Hiervoor zijn bestaande opleidingen gestript tot losse modules speciaal voor het bedrijf. Boon Edam wil hiermee de mogelijkheden voor interne doorgroei en persoonlijke ontwikkeling voor de medewerkers verbeteren. Inmiddels heeft assemblagemedewerker Jeffrey Molenaar zelfs al zijn tweede opleiding volgens dit ‘nieuwe leren’ principe succesvol afgerond.

In 2018 zijn Boon Edam en het Regio College Zaandam gestart met het ontwikkelen van flexibel onderwijs door ‘op maat modules’ voor de Manufacturing EMEA. Veel medewerkers die zich graag verder wilden ontwikkelen stuitten namelijk op beperkingen in de bestaande opleidingsvorm. De leslocaties zijn vaak ver weg en de opleidingen bevatten veel vakken die niet aansluiten bij hun functie. Daarnaast is stagelopen een verplicht onderdeel van de opleiding, maar dat is voor medewerkers die al een loopbaan hebben uiteraard niet relevant en haalbaar. De theorie vanuit de opleiding zou een aanvulling moeten zijn op de praktijk die zij leren tijdens hun werk.

Laagdrempelig en relevant

Daarom zijn Boon Edam en het Regio College modules van reeds bestaande erkende MBO opleidingen op niveau 2, 3 en 4 gaan strippen. Voor deze modules is uit de bestaande opleidingen enkel de theorie geselecteerd over onderwerpen en processen die ook daadwerkelijk binnen de Manufacturing EMEA spelen. Irrelevante vakken, normaliter verplichte vakken als Nederlands en Engels en de verplichte stages zijn geschrapt. Op deze manier kan een medewerker iedere losse module kiezen die voor hem of haar op dat moment relevant is. Dit in combinatie met de korte duur van slechts een aantal weken, maakt het volgen van een opleiding ontzettend laagdrempelig en doelgericht.

Voordelen voor een bedrijf

Ook voor Boon Edam als bedrijf biedt het voordelen, zo is er geen werkplekbegeleiding nodig. Tineke Koromilas, HR Adviseur en tevens initiatiefnemer van dit project bij Boon Edam, vult aan: “We kunnen hierdoor de interne doorstroom van medewerkers vereenvoudigen en verbeteren. Dit maakt organisatie een stuk flexibeler en wendbaarder. Daarnaast houden we op deze manier de kwaliteit van ons product en dienstverlening hoog.” Vooraf hebben de medewerkers een intakegesprek en een toelatingstest om een gedegen advies te kunnen geven over het passende niveau.

Verklaringen ondertekend door Centrale Examencommissie van het ROC

Na een succesvolle pilot hebben in 2019 twee medewerkers van Boon Edam de eerste verklaringen in ontvangst genomen. Deze verklaringen zijn ondertekend door de Centrale Examencommissie van het ROC. Jeffrey Molenaar, Assemblagemedewerker bij Boon Edam, heeft ondertussen zijn tweede opleiding (naast losse modules op MBO niveau 2, nu ook op MBO niveau 3) volbracht en mocht vorige week zijn verklaring in ontvangst nemen. “Voordat ik bij Boon Edam kwam werken was ik schilder. Tijdens mijn werk bij Assemblage leerde ik veel vanuit de praktijk, maar ik wilde ook graag de theorie erachter leren. Deze op maat gemaakte modules waren voor mij een mooie kans. Inmiddels heb ik niveau 2 én niveau 3 modules in mijn zak en ben ik een hoop kennis rijker. Ik zou het iedereen aanraden,” vertelt Jeffrey.

Meer draagvlak creëren voor flexibel onderwijs

In februari 2021 starten alweer vier medewerkers van Boon Edam aan hun op maat gemaakte opleiding. Het Regio College en Boon Edam zijn aan het bekijken of zij het verder kunnen uitrollen bij andere afdelingen binnen Boon Edam. Tevens willen zij graag meer draagvlak creëren door andere bedrijven ook enthousiast te maken over deze nieuwe unieke vorm van flexibel onderwijs. Jos Snijders, Teammanager/Onderwijs Expert bij Regio College Zaandam, vult aan: “Modulair opleiden is de trend van de toekomst, waarbij je de keuze hebt om die modules te volgen die precies aansluiten bij jouw wensen, je specialisme en de sector waarin jij werkt. Het is mooi dat wij vanuit het onderwijs nauw kunnen samenwerken met Boon Edam.”

Jeffrey Molenaar neemt zijn tweede schoolverklaring in ontvangst uit handen van Director Manufacturing Elle Veenstra.

Neem voor meer informatie contact op met:

Tineke Koromilas
HR Adviseur
T +31 (0)299 38 08 50
E tineke.koromilas@boonedam.com 

Neem Contact met Ons op

Boon Edam Nederland pand

Boon Edam Nederland B.V.

 

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

Heeft u onze FAQ pagina al gezien?

© Royal Boon Edam International B.V.