Kunst in Draaideur St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg

Entree Creëert Positieve Beleving bij Bezoekers

Veel mensen hebben vaak een negatief of angstig gevoel als zij een zorginstelling binnenkomen, nerveus voor wat er komen gaat. Toch zijn er verschillende manieren om patiënten, personeel en bezoekers een prettig en ontspannen gevoel te geven. Boon Edam denkt mee met zorginstellingen om een gastvrije entree te creëren wat zorgt voor een positieve beleving. Dit gebeurde bijvoorbeeld op een speciale manier bij het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg.

Het ziekenhuis in Tilburg was op zoek naar een oplossing om de entreebeleving aangenamer te maken voor de bezoekers. Zodat zij bij binnenkomst op hun gemak gesteld worden. Omdat het St. Elisabeth Ziekenhuis veel gebruik maakt van kunst in het interieur zagen zij dit ook als oplossing voor de entree upgrade. “Kunst biedt troost. Hulpverleners hebben veel met de donkere kanten van het leven te maken, met vastgelopen verhalen en zware geschiedenissen. Omringd zijn met schoonheid geeft lichtheid aan het bestaan,” aldus het St. Elisabeth Ziekenhuis. Om het entreegebied te voorzien van kunst schakelde zij de expertise in van Beeldend Kunstenaar Ellen Brouwers, van ELLEN BROUWERS designing art uit Oisterwijk.

Focus op Hoofdingang

Het St. Elisabeth Ziekenhuis heeft Ellen Brouwers, gespecialiseerd in glaskunst, benaderd vanwege de ervaring die zij heeft met grote projecten zoals deze. Ellen Brouwers maakt functionele kunst, maar wel kunst met een grote ‘K’. Zij deed vervolgens onderzoek naar de wensen van het ziekenhuis en hoe zij dit het beste invulling kon geven. Om binnen het budget te blijven besloot zij niet de hele gevel van het ziekenhuis aan te pakken, maar de focus te leggen op de hoofdingang. Deze ingang is voorzien van een Duotour draaideur van Boon Edam. Een Duotour is een grote, energiebesparende, tweevleugelige automatische draaideur met meedraaiende vitrines en geïntegreerde automatische schuifdeuren. Door de tweevleugelige constructie ontstaan grote loopsegmenten, waardoor een aanzienlijk aantal personen tegelijk naar binnen en naar buiten kunnen. 

Passende en Symbolische Oplossing

Vanaf de start van het traject was er gezamenlijke betrokkenheid van alle partijen. Door de wensen van het ziekenhuis, ideeën van de beeldend kunstenaar en kennis van Boon Edam te bundelen kon de meest geschikte en passende oplossing gecreëerd worden. Ellen Brouwers realiseerde het ontwerp ‘Een regen van witte rozenbladeren’ in het glas van de draaideur. “Inspiratie kwam onder andere van de witte roos, die symbool staat voor rust en hoop,” legt zij uit. De glasspecialisten van Kees Tol Glas uit Volendam hebben de bewerkte glaspanelen vervolgens geplaatst in de draaideur. Om deze unieke glaspanelen te benadrukken is er extra Ledverlichting in het plafond van de Duotour geplaatst.

Voorbeeldfunctie

Het St. Elisabeth Ziekenhuis is qua het creëren van een positieve beleving voor bezoekers een voorbeeld voor andere zorginstellingen. Ellen Brouwers legt uit waarom deze toepassing een positief effect heeft in deze zorgomgeving: “Kunst brengt rust. Het geeft afleiding bij het binnengaan van een groot onpersoonlijk gebouw. Het verzet de gedachten”. Door dit project laat het ziekenhuis zien hoe belangrijk het entreegebied is en wat er nog meer mogelijk is naast de standaard entreeoplossingen. 

Neem Contact met Ons op

Boon Edam Nederland pand

Boon Edam Nederland B.V.

 

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

Heeft u onze FAQ pagina al gezien?

© Royal Boon Edam International B.V.