Multi Functional Entrance (MFE), een Bijzonder Entreeconcept van Boon Edam

Een comfortabel (en gezond) binnenklimaat en energiebesparing zijn onderwerpen die bij vrijwel elke gebouw hoog op de agenda staan. Mensen dienen gemakkelijk, veilig en met zo min mogelijk ongemak voor andere gebruikers een gebouw in en uit te kunnen lopen. Met dit doel voor ogen wordt in een entree steeds meer gebruik gemaakt van een draaideur. Het 'altijd open, altijd dicht' principe van een draaideur biedt maximale toegankelijkheid, terwijl binnen en buiten gescheiden blijven. Tocht en kou krijgen geen kans en het binnenklimaat blijft optimaal beheersbaar. Boon Edam heeft met haar Multi Functional Entrance (MFE) een bijzonder entreeconcept ontwikkeld dat meerdere opties biedt in een volledig geïntegreerde toegangsoplossing met een strakke en professionele uitstraling.

Op alle Fronten een Bijzonder Entreeconcept

Een sterk toenemend aantal ondernemingen kiest voor een entreeoplossing, waarbij traditionele klapdeuren en schuifdeuren plaatsmaken voor een draaideur. Voorheen waren gebouwen veelal uitgerust met klapdeuren en schuifdeuren. Sommige zeer progressieve ondernemingen kozen voor één grote automatische draaideur om de koude en warme lucht gescheiden te houden. Tegenwoordig zien we dat in plaats van één grote deur steeds meer gekozen wordt voor een combinatie van twee kleinere draaideuren met daar tussen een loop- of schuifdeur.

Steeds meer moeten traditionele klapdeuren en schuifdeuren plaatsmaken voor een draaideur. Deze tendens heeft Boon Edam geïnspireerd tot de ontwikkeling van de Multi Functional Entrance (MFE). Foto Petra Appelhof.

Een Betere Optie

Deze tendens heeft Boon Edam geïnspireerd tot de ontwikkeling van de Multi Functional Entrance (MFE). Een grote volautomatische draaideur kan relatief duur zijn in aanschaf en is kwetsbaar voor intolerant gebruik. In geval van grote aantallen passanten, bijvoorbeeld bij onderwijsinstellingen, is een iets kleinere semiautomatische variant in veel gevallen een betere optie. De aanschafprijs ligt gunstiger en deze deuren zijn beter bestand tegen intensief en onzorgvuldig gebruik. De deur in het midden biedt een ideale oplossing voor mindervaliden, het afleveren van goederen en bij eventuele calamiteiten.

In feite wordt die ene grote entree vervangen door een drietal 'kleinere' entreesystemen: twee draaideuren met daar tussen een vluchtdeur die in geval van nood open kan of een automatische schuifdeur. Je ziet dan als vanzelf natuurlijke passantenstromen ontstaan. Op de één of andere manier kiezen mensen automatisch voor de rechtse deur, waardoor je een scheiding krijgt van in- en uitgaande passanten. Logischerwijze biedt deze toegangsoplossing een hogere capaciteit en meerdere vluchtwegmogelijkheden in noodsituaties. Bovendien blijft ten tijde van service en onderhoud altijd een deur functioneren, zodat de toegang nooit afgesloten wordt.

Binnenmilieu

Omdat de deur in het midden sporadisch gebruik wordt, is er geen sprake van tocht in de ontvangsthal. De draaideuren aan weerszijden zorgen immers dat koude en warme lucht gescheiden blijven. Buiten de gunstige invloed hiervan op het binnenmilieu, levert dit een interessante energiebesparing op. Deze punten - binnenmilieu en energiebesparing – zijn tegenwoordig standaard opgenomen in elk Programma van Eisen. Iedere onderneming of instelling die gaat renoveren, wil een tochtvrije entree. In heel veel gevallen is toepassing van een sluisdeur daarvoor geen optie, deze zou veel te veel ruimte in beslag nemen.

Esthetiek

De praktische voordelen spreken dan ook voor zich. Maar het esthetische profijt mogen we tevens niet vergeten. Omdat de drie entreesystemen volledig geïntegreerd zijn vormt het eindresultaat echt een eenheid. Aan de bovenzijde worden de systemen omsloten door één kap, waardoor het één brede entree wordt. Deze kap leent zich uitstekend voor het wegwerken van een eventueel luchtgordijn en/of het maskeren van zonnepanelen. Daarnaast kan aan de gevelzijde, indien gewenst, de naam of het logo van de instelling gepresenteerd worden.

ROC Mondriaan in Leischenveen. Fotografie: Petra Appelhof.

Toepassingsgebieden

De MFE-concept van Boon Edam is bij uitstek geschikt voor kantoorgebouwen, onderwijsinstellingen, gemeentelijke instellingen en veel andere openbare gebouwen. Redenen hiervoor zijn:

  • beter bestand tegen intensief en onzorgvuldig gebruik;
  • ideale oplossing voor mindervaliden, het afleveren van goederen en bij eventuele calamiteiten;
  • natuurlijke scheiding krijgt van in- en uitgaande passanten;
  • hogere capaciteit;
  • meerdere vluchtwegmogelijkheden in noodsituaties;
  • ten tijde van service en onderhoud altijd een deur functioneren, zodat de toegang nooit afgesloten wordt;
  • energiebesparing, tochtreductie en beheersbaar binnenklimaat;
  • esthetisch fraaie entree.

Neem Contact met Ons op

Boon Edam Nederland pand

Boon Edam Nederland B.V.

 

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

Heeft u onze FAQ pagina al gezien?

© Royal Boon Edam International B.V.