Burj Khalifa

De Burj Khalifa - eerder Burj Dubai genoemd - is een legendarisch gebouw dat alleen in superlatieven te beschrijven is. Het gebouw is 828 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw ter wereld. De Burj Khalifa telt 160 verdiepingen, de meeste verdiepingen in een gebouw ter wereld. Ook beschikt het gebouw over de hoogste etage, de hoogste gevel van aluminium en glas, de hoogste nachtclub en het hoogste restaurant, de hoogste servicelift en lift met de langste reisafstand. Tot slot heeft het gebouw de hoogst geplaatste draaideuren die wereldwijd ooit in een gevel geïnstalleerd zijn. 

In minder dan 30 jaar tijd is Dubai uitgegroeid tot de meest toonaangevende stad in het Midden-Oosten en staat de stad bekend om zijn architectonische en technische hoogstandjes. De Burj Khalifa is het symbool geworden van die vooruitgang. De Burj Dubai brengt ook de titel van hoogste bouwwerk ter wereld terug naar het Midden-Oosten waar de piramide van Cheops die titel 4 millennia eerder al droeg. 

Internationale samenwerking

De toren is ontworpen door architectenbureau Skidmore, Owings en Merril, bekend vanwege hun ontwerpen voor de Willis Tower (voorheen Sears Tower) en het nieuwe One World Trade Center in New York. Het drieledige design is gebaseerd op de woestijnbloem Hymenocallis en bestaat uit drie elementen rond een centrale kern, waarbij de elementen in spiraalvorm omhoog lopen.

Het kan met recht een internationaal project genoemd worden: het bouwteam bestond uit medewerkers van Samsung Engineering & Construction uit Zuid-Korea in samenwerking met Besix uit België en Arabtec uit de Verenigde Arabische Emiraten. Adviesbureau Hyder Consulting uit het Verenigd Koninkrijk was verantwoordelijk voor de controle van de constructie van het gebouw. In totaal hebben bedrijven uit ruim 30 verschillende landen meegewerkt aan de bouw van de Burj Khalifa. 

Een winderige uitdaging

Bij de bouw van een wolkenkrabber van deze afmetingen, vormt de wind een behoorlijke uitdaging. Zonder extra maatregelen kan de bovenzijde van het gebouw zo veel heen en weer bewegen door de wind dat je er zeeziek van wordt. Dubai wordt bovendien regelmatig geteisterd door de shamal: zandstormen die wel dagen kunnen duren. Omdat de buitengevel van de Burj Khalifa een enorme hoeveelheid glas bevat, vormden deze weersomstandigheden een behoorlijke uitdaging. Het drieledige ontwerp bleek de oplossing te zijn omdat de spiraalvormige etages de windstromen rond het gebouw breken, wat resulteert in een stabiele constructie.

De hoogste draaideuren ter wereld

Het design van Skidmore, Owings en Merril bevat een observatieplatform op de 124e verdieping van het gebouw. Twee glazen draaideuren geven toegang tot deze ruimte. Op een hoogte van 442 meter zijn dit de hoogst geplaatste draaideuren ooit geïnstalleerd in de gevel van een gebouw. De draaideuren moeten bovendien bestand zijn tegen een extreem hoge windbelasting van minimaal 3000 Pascal, wat overeenkomt met een F3-klasse tornado. De Burj Khalifa vereiste twee automatische draaideuren met een diameter van 3000 mm en een totaal hoogte van 2700 mm, de kap mocht maar 300 mm hoog zijn met de motor erop geïnstalleerd. Normaal zou een draaideur met deze specificaties slechts bestand zijn tegen een windbelasting van maximaal 689 Pascal. Het was dus wel duidelijk dat niet iedere producent van draaideuren een entree kon leveren die voldeed aan deze vereisten. 

Uitdaging aangegaan

Koninklijke Boon Edam was één van de slechts twee bedrijven die werden uitgenodigd om een systeem te bedenken voor deze uitdaging. Er waren twee hoofdproblemen die opgelost moesten worden: de ronde zijden van de draaideur moesten sterk genoeg zijn om weerstand te bieden tegen de wind en het deurenstel moest goed gefixeerd worden zodat de deurvleugels tijdens een storm niet weggeblazen konden worden.

Boon Edam werkte nauw samen met Mace, de Hyder Consulting Group, Samsung Engineering en Construction en Turner Construction, de onderaannemer, aan de ontwikkeling van een systeem dat aan alle vereisten voldeed. Tijdens de eerste fase van het proces moest het tweede bedrijf dat was uitgenodigd voor de tender afhaken, omdat hun design niet voldeed aan de uitdagende omstandigheden op de 124e verdieping. Boon Edam ging door, en na het uitvoeren van diverse windbelasting- en glastesten lukte het om de constructie van de Tourniket aan te passen aan de vereisten van de Burj Dubai.

Een tornadobestendige draaideur op de Burj Khalifa

Ons voorstel voor de Burj Khalifa bestond uit een Tourniket  met speciaal versterkte deurposten die twee keer zo breed en zo dik zijn als die van een normale draaideur. Deze werden met speciale bouten onder de vloer stevig verankerd om de stevigheid van de constructie te garanderen. Hoewel de meeste draaideuren boven op de ondervloer worden geïnstalleerd, werd deze draaideur onder de bovenste afwerkingslaag van de betonvloer geplaatst. Om de stabiliteit van het deurenstel te garanderen, werd er een extra dik stalen frame aan de constructie toegevoegd. Zo kunnen de deurvleugels de winddruk eenvoudig weerstaan.

In 2014 uitbreiding op de 148e verdieping

Boon Edam installeerde op de 148e verdieping dezelfde speciaal ontwikkelde Tourniket draaideur als op de 124e verdieping. Het nieuwe project bracht echter een extra uitdaging met zich mee: het transport van alle materialen van de kelder van het gebouw naar de 148e verdieping. Eerst moesten alle materialen in één lift naar de 111e verdieping worden getransporteerd. Vervolgens werden deze overgebracht naar een tweede lift van waaruit alles handmatig van de 149e verdieping naar de 148e verdieping moest worden gebracht, naar de locatie van de deur.

Speciale projecten gebaseerd op standaardoplossingen

De draaideuren die we voor de Burj Khalifa maakten, vormden een extreme uitdaging. De ervaring en expertise van onze technici gecombineerd met de beproefde technologie van de Tourniket hebben tot een succesvolle oplossing geleid. Beide draaideuren worden nu dagelijks gebruikt en geven bezoekers een spectaculair uitzicht over Dubai. De glazen uitvoering vormt een prachtige aanvulling op de moderne gevel van het observatieplatform en plaatst de prachtige skyline van Dubai in de schijnwerpers.

Project: Burj Khalifa

Plaats

Dubai

Land

Verenigde Arabische Emiraten

Architect

Skidmore, Owings en Merril

Producten

Tourniket
Crystal Tourniket

Jaar

2010

Neem Contact met Ons op

Boon Edam Nederland pand

Boon Edam Nederland B.V.

 

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

Heeft u onze FAQ pagina al gezien?

© Royal Boon Edam International B.V.